Huwelijk en samenwonen in Suriname

Voor veel mensen is het huwelijk een bijzondere gebeurtenis – een moment van verbondenheid, warmte en feest. De voorbereiding op deze speciale dag vraagt dan ook om zorgvuldige planning en aandacht voor elk detail. Toch houden sommige stellen zich enkel bezig met het feest, zonder verder na te denken over de juridische aspecten.

Volgens de Surinaamse wet mag een huwelijk uitsluitend worden gesloten tussen één man en één vrouw (monogaam). Andere vormen van huwelijk, zoals het kerkelijk huwelijk, een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht of een huwelijk met meerdere partners, worden door de wetgever in Suriname niet erkend. Een huwelijk is pas rechtsgeldig wanneer het voldoet aan de vereisten die zijn vastgelegd in titel 4 van boek 1 van het Surinaams Burgerlijk Wetboek.

Voorwaarden voor het sluiten van een huwelijk zijn onder andere:

  • Beide personen mogen op het moment van het huwelijk niet al getrouwd zijn (bigamie is verboden);

  • De man moet minimaal 17 jaar oud zijn, de vrouw ten minste 15 jaar;

  • Beide partners moeten vrijwillig instemmen met het huwelijk;

  • Een nieuw huwelijk tussen voormalige echtgenoten mag pas worden gesloten na het verstrijken van een jaar sinds de ontbinding;

  • Een vrouw wiens huwelijk door overlijden is beëindigd, mag pas na 306 dagen hertrouwen.

Samenwonen (Concubinaat)
Ongehuwd samenwonen – ook wel concubinaat genoemd is zowel in Suriname als in Nederland een veelvoorkomende situatie. In tegenstelling tot een huwelijk brengt samenwonen niet automatisch juridische gevolgen met zich mee. Er ontstaan geen wettelijke rechten of plichten tussen de partners of tegenover derden.

Toch kan het verstandig zijn om afspraken vast te leggen. Dit kan bij de notaris door een samenlevingsovereenkomst op te stellen. Daarmee worden de wederzijdse rechten en verplichtingen formeel geregeld.